Recept van de dag: Jeannes Ananasbeignets

Bizcocho borracho : Dronken cake

Bizcocho borracho : Dronken cake

Ingrediënten:

  • 6 eieren, gesplitst
  • boter voor het invetten
  • 200 g basterdsuiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 200 g bloem
  • kaneel voor het bestuiven
  • slagroom
  • Voor de dronkemanssiroop :
  • 250 g basterdsuiker
  • 5 dl kokend water
  • 1,5 dl Málagawijn of Madeira

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een cakevorm van ca. 30 x 20 cm in. Bedek de bodem met bakpapier (laat de randen uitsteken) en vet de vorm opnieuw in. Klop de eiwitten stijf in een grote kom. Klop met dezelfde garde of mixer de dooiers los met suiker en citroenrasp tot ze licht van kleur zijn. Roer er wat eiwit door en schep het mengsel dan door de eiwitten. Voeg tussendoor steeds wat bloem toe. Schep het mengsel in de vorm, in de hoeken lets meer dan in de rest van de vorm, en bak de cake in 15 min. goudbruin.

Laat de cake 5 minuten rusten, leg hem op een schaal en verwijder het papier. Laat de cake helemaal afkoelen. Maak intussen de siroop. Doe 75 g suiker in een pan met 2 el water. Laat het koken tot de suiker karameliseert; schud de pan om de inhoud te vermengen als een kant te snel bruin wordt.

Doop zodra de karamel lekker ruikt de onderkant van de pan in een gootsteen vol koud water om te voorkomen dat de karamel te donker wordt. Roer het kokende water erdoor en voeg de rest van de suiker toe. Laat dit al roerend zachtjes koken tot de suiker is opgelost. Snijd de cake in 12 vierkanten en leg ze met de onderkant omhoog op een schaal. Roer circa driekwart van de karamelsiroop door de wijn en doordrenk de cake met dit mengsel. Draai de cakejes om en prik met een spiesje gaatjes in de korst. Giet er nog wat siroop op.

Bestuif de cakejes met wat kaneel en zet ze ten minste 2 uur in de koelkast. Slagroom smaakt er goed bij.
Guadalajara is beroemd om deze sponzige cake die, zoals de naam al zegt, een rijke karamelsiroop en alcohol opzuigt. Net als in veel andere landen wordt er in Spanje tegenwoordig slagroom op nagerechten gespoten. Maakt u deze cake voor een verjaardag, snijd hem dan in de lengte doormidden en leg de helften met de uiteinden tegen elkaar op een lange marmeren plaat. Spuit slagroom langs de onderkant (om te voorkomen dat de alcohol eruit druipt) en langs de hele bovenrand. Dit recept is genoeg voor 16 plakken.

Overge recept informatie:

Recept nummer: 190
Aantal personen: 1
Categorie: Gebak, taarten, koekjes, brood
Sub categorie: Klein Gebak, High Tea, en Snoepgoed
Datum: 23-11-2006
Land: Spanje
Bron: Taste and Inspiration.nl
Mijn favoriet: Nee