Recept van de dag: Mosseltapas borrelhapjes

Witlof tarte tatin & Gebakken eendenborstfilet met sinaasappeljus

Witlof tarte tatin & Gebakken eendenborstfilet met sinaasappeljus

Ingrediënten:

  • Witlof tarte tatin :
  • 145 g bloem
  • 85 g boter
  • 65 g roomkaas
  • 1½ el koud water
  • ½ el azijn
  • Gebakken eendenborstfilet :
  • 4 tamme eendenborstfilets à 150 g
  • zout, versgemalen peper
  • Sinaasappeljus :
  • 3 sinaasappels
  • 100 ml sinaasappellikeur
  • 1 el vloeibare honing
  • 1 kruidnagel

Bereiding:

Witlof tarte tatin

Kneed met de hand een deeg van bloem, boter, roomkaas, water, azijn en zout en laat het ingepakt in plasticfolie circa 30 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180 °C. Breng water in een pan aan de kook, voeg de suiker toe en laat het in circa 3 minuten karamelliseren. Giet een dun laagje karamel in de muffinvormen. Snijd de onderkant en het puntje van de witlof en druk de witlof in de karamel. Rol het deeg uit en steek hier rondjes uit die precies op de witlof passen. Bak de tarte tatin ca 20 minuten in de oven op 180 °C.

Gebakken eendenborstfilet

Snijd de velzijde van de filets kruiselings tot bijna op het vlees in. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de filets op de velzijde 5 minuten op een matig vuur. Bestrooi de filets met zout en peper. Keer de filets en bak ze in 3-4 minuten rosé. Neem de filets uit de pan, leg ze op een bord en houd ze warm onder aluminiumfolie.


Sinaasappeljus

Schenk het bakvet van de eendenborstfilets, op 2 eetlepels na, uit de pan. Maak de rand en de buitenkant van de pan schoon met keukenpapier. Pers de sinaasappels uit in de pan en voeg de likeur, de honing en de kruidnagel toe. Breng alles al roerend aan de kook. Laat het op hoog vuur inkoken tot een stroperige jus en verwijder de kruidnagel.

Overge recept informatie:

Recept nummer: 5628
Aantal personen: 4
Categorie: Hoofdgerechten
Sub categorie: Maaltijd suggesties
Datum: 04-03-2010
Land: Nederland
Bron: Thetasteoflife
Mijn favoriet: Nee