Recept van de dag: Spinaziesoep

Abrikozenplaatkoek met schuim

Abrikozenplaatkoek met schuim

Ingrediënten:

  • ventemperatuur en baktijd
  • (eerste keer):
  • Elektrische oven: 200°C (voorverwarmen)
  • Heteluchtoven: 185°C (voorverwarmen)
  • Gasoven: stand 4 (voorverwarmen)
  • Baktijd: ca. 20 minuten
  • Oventemperatuur en baktijd (tweede keer):
  • Elektrische oven: 210°C (voorverwarmen)
  • Heteluchtoven: 190°C (voorverwarmen)
  • Gasoven: stand 4-5 (voorverwarmen)
  • Baktijd: 5-7 minuten
  • Ingrediënten:
  • Voor het deeg:
  • 300 g bloem
  • 250 ml lauwwarme melk
  • 1 zakje Dr. Oetker Gist
  • snufje zout
  • 1 eierdooier
  • 70 g suiker
  • 1 zakje Dr. Oetker
  • vanillesuiker Bourbon
  • 5 druppels Dr. Oetker Citroenaroma
  • 50 g boter of margarine, gesmolten
  • Voor de garnering:
  • 1 kg abrikozen, gehalveerd en ontpit
  • 1-2 eetlepels kaneelsuiker (mengsel van 2 eetl. suiker en 1/2 eetlepel kaneel)
  • 4 eiwitten
  • 100 g suiker

Bereiding:

De bloem boven een mengkom zeven en de gist er goed door roeren. In het midden een kuiltje maken, het zout, de eierdooier, suiker en vanillesuiker, het citroenaroma en iets afgekoelde boter en melk er in doen en de ingrediënten met de mixer (met de kneedhaken) 3 minuten kneden (het deeg is vrij slap).

Het deeg op een ingevette bakplaat uitstrijken en de abrikozen met de bolle kant naar onderen erop leggen. Het gebak met kaneelsuiker bestrooien en op een warme plaats 15 minuten laten rijzen.

Het gebak in het midden van een voorverwarmde oven bakken (zie baktijd en oventemperatuur eerste keer). Het eiwit eerst een beetje en vervolgens met de suiker zo stijf slaan dat een snede van een mes zichtbaar blijft. Het eiwit in een spuitzak met een kartelmondje scheppen en het lauwwarm afgekoelde gebak met het eiwit garneren (zie foto).

Het plaat gebak opnieuw in het midden van de oven zetten (zie baktijd en oventemperatuur tweede keer). De abrikozenplaatkoek iets laten afkoelen en in stukken van gewenste grootte snijden.

Overge recept informatie:

Recept nummer: 654
Aantal personen: 1
Categorie: Gebak, taarten, koekjes, brood
Sub categorie: Gebak en Taarten
Datum: 01-12-2006
Land: Duitsland
Bron: Taste and Inspiration.nl
Mijn favoriet: Nee