Recept van de dag: Paastaart

Aardbeien-Cantuccini-Parfait

Aardbeien-Cantuccini-Parfait

Ingrediënten:

  • Voor de parfait:
  • 400 g aardbeien, in kleine stukjes
  • 100 g cantuccini
  • (Italiaanse koekjes)in stukjes
  • amandellikeur
  • (bijv amaretto)
  • 500 ml slagroom
  • 160 g suiker
  • 4 eieren
  • 3 eidooiers
  • Voor de saus:
  • 150 g suiker
  • 250 ml slagroom
  • 100 ml Baileys
  • Extra: metalen kom,
  • lage ovenschaal van ca 1½ l inh,
  • bekleed met plasticfolie

Bereiding:

25 min bereidingstijd (plus 1 nacht in de vriezer)

Maal voor de parfait de helft van de aardbeien tot puree in de keukenmachine of wrijf ze door een zeef. Meng de andere helft in een schaal met de stukjes cantuccini en sprenkel er de amandellikeur over. Klop de slagroom met de helft van de suiker stijf en zet in de koelkast. Zet een metalen kom boven een pan met net kokend water en klop hierin met een mixer de eieren, dooiers en rest van de suiker dik en schuimig. Blijf ca 5 min kloppen, maar laat het mengsel niet te heet worden. Haal de kom van de pan en klop het nog ca 10 min tot de warmte eraf is. Meng er voorzichtig het aardbei-cantuccinimengsel door en vervolgens de slagroom en aardbeipuree. Roer niet langer dan nodig. Schep het mengsel in de beklede ovenschaal, strijk de bovenkant glad en dek af met plasticfolie. Zet de schaal een nacht in de vriezer.
Laat voor de saus de suiker in een ruime pan met dikke bodem zonder te roeren op middelhoog vuur lichtbruin karameliseren. Voeg er van het vuur beetje bij beetje de room toe. Zet weer op laag vuur en laat de karamel oplossen in de room. Kook de saus nog enkele min door, voeg naar smaak Baileys toe en laat afkoelen – de saus wordt dan dikker. Snij de parfait in blokken en serveer met de saus.

Truc
De parfait komt makkelijk los als je schaal even in heet water dompelt en de parfait dan aan het plastic eruit trekt.

Overge recept informatie:

Recept nummer: 931
Aantal personen: 8
Categorie: Nagerechten
Sub categorie: Nagerechten
Datum: 09-12-2006
Land: Italië
Bron: Elle eten
Mijn favoriet: Nee