Recept van de dag: Haring-appelsalade

Aardbeientaart

Aardbeientaart

Ingrediënten:

  • Biscuitdeeg
  • 3 eieren
  • 120 g suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel heet water
  • zout
  • 100 g bloem
  • 20 g maïzena
  • jam
  • boter om de vorm in te vetten
  • poedersuiker om de vorm te bestuiven
  • springvorm (20 cm ø).
  • vulling
  • 200 ml stijfgeklopte slagroom
  • 1 eetlepel hazelnoten of noga-gruis
  • ¼ pot vruchtenmoes of zelfgemaakte jam (aardbeien/abrikozen of citroengelei)
  • 200 tot 250 g aardbeien
  • citroenmelisseblaadjes

Bereiding:

Bak het biscuitdeeg 1 à 2 dagen van tevoren als u het gebruikt voor een gevulde taart. Beboter alleen de bodem van de vorm en de onderste 2 cm van de opstaande rand zeer dun en bestuif deze met poedersuiker. Breek de eieren in een kom, voeg de suiker, de vanillesuiker, het water en het zout toe. Plaats de kom in een teiltje met warm water. Klop de eieren met een mixer tot een schuimige massa waarin geen suikerkristallen meer te bespeuren zijn en die zo dik is, dat deze slechts zeer langzaam in de kom vloeit. Verwarm de oven voor op 170ºC (een oven met thermostaat hoeft niet voorverwarmd te worden).

Zeef de bloem en de maïzena in de kom bij de eiermassa. Schep de bestanddelenluchtig en voorzichtig door elkaar met een grote metalen lepel. Vul de vorm met het deeg en plaats deze in het midden van de oven op het rooster. Bak de biscuit gaar op 170ºC of bij een oven met thermostaat de knop op 2 of 3 in 40 à 50 minuten.

Het gebak is gaar als het veerkrachtig aanvoelt en de indruk van een vinger nietzichtbaar achterblijft. Maak de vorm los en stort de taart op een taartrooster enlaat dit 1 à 2 dagen staan. Snij de biscuittaart horizontaal doormidden en leg deonderste helft op een groot vel papier. Bestrijk de bovenkant van de onderstehelft met jam en dek af met de andere helft.

Vulling
Bestrijk de rand van de taart met de stijfgeklopte slagroom en rol deze door de gemalen hazelnoot (als een wiel). Bedek verder de taart met de vruchtenmoes en beleg hem met aardbeien. Hier en daar een citroenmelisseblaadje.

Tip
Spuit er vlak voor het opdienen slagroomtoefjes op naar keuze.

Overge recept informatie:

Recept nummer: 1469
Aantal personen: 1
Categorie: Gebak, taarten, koekjes, brood
Sub categorie: Gebak en Taarten
Datum: 28-12-2006
Land: Nederland
Bron: Landleven
Mijn favoriet: Nee