Recept van de dag: Canapés met rookvlees en parmaham

Mosselsoep met knolselderij

Mosselsoep met knolselderij

Ingrediënten:

  • 1 kg mosselen
  • 4 el olijfolie
  • 6 sjalotten, fijngehakt
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1/2 knolselderij geschild
  • 1 bekertje slagroom 125 ml 200 g zeewolf of pangasiusfilet vis in reepjes
  • 3 el verse peterselie, fijngehakt

Bereiding:

1. Spoel in een zeef de mosselen af met koud water. Verwijder exemplaren die openstaan.
Verwarm 2 el olie in een grote pan en fruit de helft van de sjalotten zachtjes 1 minuut. Voeg de mosselen toe en schep ze samen met de sjalotten om. Voeg de wijn toe en leg de deksel op de pan.
Stoom de mosselen op hoog vuur in ca. 6 min. tot ze gaar zijn en openstaan.
Schud de mosselen in de pan (met de deksel erop) tussendoor een of twee keer. Giet het vocht uit de pan en vang het op in een kom.
Maak van dit vocht straks de soep.
Laat de mosselen afkoelen en haal driekwart van de mosselen uit de schelp.
Verwijder mosselen die niet open zijn.

2. Snijd de knolselderij in kleine blokjes.
Verhit de rest van de olie in een grote pan, fruit de rest van de sjalotten zachtjes 2 minuten.
Voeg de knolselderij toe. Giet het mosselvocht in een maatbeker en vul het af met water tot een liter.
Voeg het vocht toe aan de knolselderij, breng de soep aan de kook.
Draai het vuur laag en kook de soep zachtjes 10 minuten.
Voeg room en naar smaak zout en peper toe.
Kook de soep nog 5 min. en pureer alles met de staafmixer tot een gladde romige soep.

3. Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de mosselen en reepjes vis toe, zet het vuur laag en kook de vis in ca. 5 min. zachtjes gaar.

4. Verdeel de soep over kommen of borden, strooi de peterselie erover en serveer direct.
Lekker met warm geroosterd brood dat met een doorgesneden knoflookteentje is ingewreven

Overge recept informatie:

Recept nummer: 6607
Aantal personen: 4
Categorie: Voorgerechten
Sub categorie: Soepen
Datum: 29-11-2010
Land: Nederland
Bron: Allerhande
Mijn favoriet: Nee